Onze leangames

Onze 4 verschillende soorten leangames

 

Processimulatie

De proces simulatie is de basis van alle leangames. Hij leert je alles over het voorkomen van verspilling en het continu verbeteren van de processen. In deze spelvorm worden over meerdere werkstations een dienst of product geproduceerd en uitgeleverd. Het spel bestaat uit vliegtuigen produceren, ballen doorgeven, T-shirts vouwen, een stickergame, behang produceren of biervaten vullen voor de klant. De deelnemers voeren een kaizen door waarbij ze de kracht ervaren van leanprincipes als waarde, de waardestroom, flow, single piece flow, pull of continu verbeteren.

Wij hebben momenteel drie proces simulaties op ons LeanGame platform. Ieder met een eigen twist. Jij kijkt mee terwijl de deelnemers spelen en weet van te voren welke leerervaring je wilt bereiken. Tussen de rondes door kun je afhankelijk van de ideeën afdelingen samenvoegen, rollen aanpassen en teams herstructureren. We zijn er trots op dat er nog nooit groep met een verbeteridee is gekomen dat de trainer niet op het platform kon faciliteren.

Kado voor de klant

Lean awareness

1 tot 2 uur

Teams van 4 – 8 spelers

Chocoladefabriek

Lean verbetertools

1 tot 2 uur

Teams van 4 – 8 spelers

De felicitatiefabriek

Procesgericht werken

2 uur

8 – 16 spelers

Communicatie

Communicatie is key in elke organisatie. Er zijn boeken over volgeschreven. In veel leantrainingen komt de praktische kant van communicatie aan bod zoals het goed overbrengen van een boodschap, meerdere perspectieven van dezelfde werkelijkheid en de wijsheid van de massa. Met spellen of cartoons wordt dit uitgelegd en geoefend. Wie kent er niet uit een training het cartoon dat start met ‘ik heb een hond gekocht’?

Op het LeanGame platform kun je kiezen uit meerdere testjes waarbij je ontdekt hoe belangrijk en ook hoe moeilijk goede communicatie is. Door te stemmen wordt het verschil tussen feiten en meningen meer dan duidelijk. Je leert het belang van een open gesprek en hoe je gebruik kunt maken van de wijsheid van de massa.

Ik zie ik zie!

Communicatie

20 min per plaatje

4 – 20 spelers

Op naar de 100!

5S werkplek

1 uur

4 – 12 spelers

5S werkplek

Of je nu vrachtwagens assembleert of achter een computer vergunningen verstrekt, 5S is een krachtig instrument om de werkplek te structureren waarna je effectiever kunt werken. 5S staat voor Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Steunen. Typische 5S spellen zijn het vinden van gereedschap, letters of getallen voor het maken van een order, reeks, een som of een woord. Telkens start je met een chaotische ongestructureerde omgeving die je in stapjes naar je hand zet.

De 5S game op het LeanGame platform is een getallengame. Je structureert in vijf stappen een werkplek waar ieder teamlid tegelijkertijd getallen zoek. Het gaat niet alleen steeds beter maar er is ook een interessant groepsproces. Doordat je telkens uitlegt waaròm je iets verandert en doordat je ook nog kunt laten zien wat het effect is, ontstaat er draagvlak en acceptatie van de verandering. Daar schuilt de kracht van 5S.

Fun

Herken je behoefte aan kleine breaks. Het zijn momenten van ontspanning om het ijs te breken, voor het killen van de middagdip of om de sfeer weer even op te peppen. Met kleine dynamische spelletjes wordt de sfeer weer teruggebracht. Ons platform herbergt dit soort spelletjes nog niet maar onze LeanGame puzzel is een aanrader.

Benieuwd naar deze puzzel en andere spellen? Kijk dan vooral naar onze LeanGames!

LeanGame puzzel

Fun

15 minuten

1 – 100 spelers