De komende tijd laten we verschillende Lean-professionals aan het woord. Vanuit verschillende hoeken delen zij hun kennis met ons.
We trappen af met Jeroen de Groot, senior procesmanager bij het expertisecentrum processen van de Gemeente Rotterdam. Hij is LSS black belt sinds 2005 en heeft door de jaren heen al veel coaches opgeleid. Wij praten met hem over zijn ervaringen met Lean werken en het gebruik van (digitale) leangames in de organisatie.
Bedankt voor het interview, Jeroen! Kun je ons iets vertellen wat jou aanspreekt in Lean denken?
Voor mij gaat Lean denken en doen eigenlijk om twee dingen: continu verbeteren en respect voor mensen. Het mooie aan Lean is dat de focus op mensen ligt. Veel mensen denken dat Lean alleen maar om efficiency draait, maar dat is voor mij slechts een uitkomst. Ik vind het heel belangrijk mensen in staat te stellen hun eigen werk te verbeteren.
Jij werkt nu voor de Gemeente Rotterdam, wat zijn je werkzaamheden daar?
Ik werk bij het expertisecentrum processen en van daaruit willen wij de dienstverlening voor de Rotterdammers verbeteren door de Lean-expertise in de Gemeente Rotterdam verder uit te bouwen. De gemeente Rotterdam is georganiseerd in zeven clusters waar honderden mensen hun eigen Lean-trajecten hebben. Onze ambitie is om alle Lean-kennis vanuit die clusters te verbinden, mensen te inspireren en helpen. Wij zijn er voor vragen vanuit de hele organisatie over de implementatie van Lean, wij delen kennis en wij leveren coaching.
Gebruik jij zelf leangames?
LeanGames zijn heel belangrijk: de ‘plakfactor’ is hoog. Ik gebruik zelf altijd games en merk dat mensen er jaren later nog aan terugdenken. Je kunt er makkelijk aan refereren en het zijn mooie kapstokken om leerervaringen aan op te hangen.
Bij een goede game ontstaat er energie en lol; dan onthouden mensen ook wat ze hebben gedaan. Ook maakt een goede game tastbaar wat een begrip inhoudt. Als mensen de theorie echt ervaren, zullen ze het onthouden. Het ervaren in een training is het meest effectief te realiseren via een spel.
En wat is jouw kijk op online leangames?
Het aanbod aan online opleidingen zal alleen maar groter worden de komende tijd. Daar ligt dus een grote rol voor online games. Uitdagingen in de ontwikkeling daarvan is dat online spelen vermoeiender is dan offline. Daarom is het bij een digitale game nog belangrijker dat mensen constant een taak hebben. Ook is het moeilijker om zicht te houden op de groep. Hier ligt voor de begeleider in de game een uitdaging.
Tegelijkertijd kun je met digitale games je trainingen natuurlijk veel flexibeler vormgeven, met meer individuele vrijheid of in kleine groepjes en zijn er meer hybride mogelijkheden. Ze sluiten dus goed aan bij het nieuwe werken.
Jeroen en collega’s bij de Gemeente Rotterdam hebben met plezier onze digitale LeanGame gespeeld. De Lean-principes kwamen goed tot uitdrukking en het ontwerp van het spel is goed. We hebben van deze ervaren professionals goede feedback gekregen om de LeanGame te verbeteren en zullen in de toekomst met elkaar in contact blijven!